Konsten att välja rätt blommor till din bordsdukning

Konsten att välja rätt blommor till din bordsdukning

Att välja rätt blommor till din bordsdukning kan vara en utmaning. Blommorna inte bara ska matcha färgerna i resten av dekorationerna, utan de ska även passa för tillfället och årstiden. För att hjälpa till med valet av blommor till din bordsdukning, har vi sammanställt några tips för att göra det så enkelt och stressfritt som möjligt.

1. Bestäm dig för vilken stil du vill ha

Innan du går ut och köper blommor, bestäm vilken stil du vill ha för din bordsdukning. Vill du ha en romantisk känsla eller en mer modern look? Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt blommor och arrangement.

2. Tänk på färgerna

Färgerna på blommorna kommer att spela en stor roll i din bordsdukning. Om du vill ha en klassisk look, välj vita och gröna blommor. Om du vill ha en mer färgglad dukning, välj olika färger som matchar varandra. Om du inte är säker på vilka färger som passar ihop, använd en färgcirkel för att se vilka färger som kompletterar varandra.

3. Tänk på säsongen

Tänk på vilken tid på året evenemanget äger rum när du väljer blommor. På hösten och vintern kan det vara svårt att hitta blommor i vissa färger, men det finns fortfarande många alternativ tillgängliga. På våren och sommaren finns det en mängd olika färgstarka blommor att välja bland.

4. Tänk på höjden

Blommorna du väljer ska matcha höjden på vasen eller kärlen du väljer att använda. Om du väljer en kort vas, undvik höga blommor som solrosor och använd istället något som baby's breath. Om du väljer en högre vas, välj högre blommor som ståtliga liljor eller gladioler.

5. Utnyttja grönt

Enkel grönska kan också vara ett effektivt sätt att dekorera din bordsdukning. Lägg till kvistar av eukalyptus eller andra gröna växter för att komplementera blommorna. Du kan också använda gröna växter som enbart dekoration på bordet, ovanpå en duk eller i små kärl runt om i rummet.

6. Tänk på doften

Doftande blommor kan vara ett fantastiskt tillägg till din bordsdukning, men tänk på om det är lämpligt för tillfället. För större evenemang kan det vara bäst att undvika blommor med tunga dofter som liljor eller hyacinter. Välj istället något mer subtilt, som rosor eller baby's breath, för att ge lite doft till ditt arrangemang.

7. Tänk på placeringen

Tänk på var du ska placera blommorna på bordet. Om du vill ha en mer avslappnad känsla, placera blommorna i en ojämn formation runt om på bordet. Om du vill ha en mer formell känsla, placera blommorna i en rak formation i mitten av bordet.

8. Variation är nyckeln

Var inte rädd för att blanda och matcha blommor och gröna växter. Att använda olika storlekar och färger ger din bordsdukning liv och rörelse. Se till att inte ha för mycket av samma blomma eller färg, eftersom det kan bli överväldigande.

9. Tänk på vaser och kärl

Välj kärl eller vaser som passar ditt tema eller stil. En enkel glasvas fungerar utmärkt för en modern dukning, medan en antik urna kanske passar bättre för en mer klassisk dukning. Tänk också på om du vill använda flera små kärl eller en stor vas för att skapa ett centralt fokus på bordet.

10. Ha kul!

Oavsett vilka blommor du väljer, kom ihåg att ha kul och vara kreativ! Att skapa en vacker bordsdukning kan vara mycket givande, så sätt dig ner och utforska dina alternativ.

Att välja rätt blommor för din bordsdukning kan vara stressigt, men med dessa tips i åtanke kan det bli en rolig och kreativ process. Kom ihåg att tänka på säsongen, färgerna, höjden och doften, och använd olika blommor och gröna växter för att skapa en livlig och intressant dukning. Lycka till!

Skriv en kommentar