Duka med stil för årets adventsfika

Duka med stil för årets adventsfika

Adventstiden är här, en period av förväntan och mysiga stunder med nära och kära. Vår adventsfika är en ômt bevaktad tradition som ger oss tid att samlas, prata och njuta av godbitar i gott sällskap. För att skapa en riktigt inbjudande atmosfär vid dessa tillfällen är det viktigt att tänka på presentationen av ditt fikabord. I detta inlägg kommer vi att dela med oss av idéer och tips för att duka med stil för årets adventsfika.

Tradition möter nutid

Advent är tiden då vi gärna håller fast vid traditioner, men det betyder inte att vi inte kan blanda dem med moderna inslag. En klassisk röd duk eller löpare kan självklart ligga till grund för dukningen, men våga bryta av med moderna detaljer som geometriska mönster eller orädda färgkombinationer som grått och silver för en samtida twist.

Ljusets magi

Ljuset har en central roll i adventstiden och det är oemotståndligt att dekorera med levande ljus. Använd dig av olika ljuskällor för att skapa ett varmt och välkomnande sken över bordet. Ljusslingor, blockljus och självklart den klassiska adventsljusstaken bidrar till en mysig stämning. Placera ljusen på säkert avstånd från varandra och kombinera gärna med ljushållare i olika höjder för ett dynamiskt uttryck.

Naturliga element

Införliva naturen i din dukning genom att använda granris, kottar och torkade apelsinskivor som dekorativa element. Dessa naturliga material ger fikabordet en rustik charm samtidigt som de för in en frisk doft av skog och jul.

Fika med smak av jul

Vid sidan av dukningen är det förstås fikabrödet som står i centrum. Pepparkakor, lussekatter och annat småbröd kan med fördel presenteras på fat med juliga motiv eller på enkla träskärbrädor. Kombinera med fina glas för glögg och klassiska porslinskoppar för kaffet eller teet.

Personlig touch

Glöm inte att lägga till personliga detaljer. Små handskrivna namnkort eller en liten gåva vid varje plats kan göra underverk för stämningen och visa att du har tänkt på dina gäster. Använd kreativt pynt som snöre och etiketter för att ge det där lilla extra.

Tänk på helheten

När du dukar för adventsfika är det inte bara bordet som ska vara inbjudande. Se till att hela rummet är välkomnande genom att lägga en extra pläd över soffan, ställ ut en bukett vinterblommor och se till att bakgrundsmusiken är anpassad för stunden – kanske klassiska julmelodier eller avkopplande pianomusik.

Sammanfattning

Din adventsdukning ska vara en fest för ögonen likväl som för smaklökarna. Låt dig inspireras av årstiden och blanda tradition med nutida stil. Med dessa tips kan du skapa ett underbart fikabord som kommer att bli hjärtat i hemmet under denna speciella tid. Glöm inte att det viktigaste av allt är att njuta av tiden tillsammans!

Med dessa tankeväckande idéer hoppas vi att du är redo att välkomna adventstiden med öppna armar och en vackert dukat bord. Dela gärna med dig av dina egna adventsdukningar eller fråga om du behöver fler tips för att göra ditt fikabord extra speciellt.

Skriv en kommentar